Kohota joulutunnelmaa pikkuaattona Panfortella
Panforten historia – makumatka sukupolvien halki
Ymmärtääksemme Panforten, meidän on matkattava ajassa taaksepäin. Tämä italialainen mestariteos on alun perin kotoisin Sienan kaupungista Toscanan alueelta. Historiallisesti Panforte oli pähkinöiden, kuivattujen hedelmien ja mausteiden aarre, jota tarjottiin jumalille erityisissä tilaisuuksissa.
Panforte liittyy vahvasti joulun perinteisiin, kun perheet kokoontuvat valmistautumaan suureen juhlaan. Sen aromikas tuoksu ja makurikas koostumus tekevät siitä joulupöydän ehdottoman herkun.
Tämän vuoden Panforte – kardemumman ja appelsiinin makuelämys
Yksikään joulupöytä ei ole täydellinen ilman makeisia, jotka sulavat suussa ja tuovat ripauksen luksusta tähän säihkyvään juhlaan. Perinteisesti Panforte maustetaan joulun tutuilla mausteilla, mutta me menemme askeleen pidemmälle yhdistämällä kardemumman viettelevän tuoksun raikkaaseen appelsiinin sitrussävyyn.
Tuloksena on ihanan tahmea kakku, lähes kuin toffee, jonka maut kuljettavat sinut lumiseen, italialaiseen maisemaan. Mikset lisäisi joulutunnelmaa tänä vuonna leipomalla itse Panforten juuri pikkuaattona?
Resepti – Panforte
Ainekset
125 g manteleita
125 g hasselpähkinöitä
1 dl teff-jauhoja
150 g kuivattuja viikunoita, karkeasti pilkottuna
1 appelsiinin kuori (zest)
½ tl jauhettuja kardemumman siemeniä
1 hyppysellinen Himalajan suolaa
¾ dl agavesiirappia
1 dl taatelisokeria tai kookossokeria
100 g tummaa suklaata
1 rkl kaakaojauhetta
Ohjeet
- Paahda pähkinät kuivalla pannulla ja poista irtonainen kuori.
- Pilko viikunat ja sekoita ne pähkinöiden, teff-jauhojen, appelsiinin kuoren, kardemumman ja suolan kanssa.
- Kuumenna siirappi ja sokeri kattilassa, kunnes sokeri sulaa.
- Lisää suklaa ja sekoita, kunnes se sulaa.
- Kaada suklaaseos kuiviin aineisiin ja sekoita hyvin.
- Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan.
- Tasoita pinta kosteilla käsillä.
- Paista 175 asteessa 18 minuuttia.
- Anna jäähtyä ja poista leivinpaperi.
- Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta, leikkaa viipaleiksi ja nauti italialaisista mauista jouluna.
Vie itsesi ja läheisesi makumatkalle Italiaan pikkuaattona tällä ihanalla Panforte-reseptillä. Tuokoon se joulupöytääsi aidon italialaisen perinteen tuoksut ja maut juuri jouluaaton aattona!