Luo unohtumaton vegaaninen uudenvuoden menu
Vegaaninen uudenvuoden menu neljälle – herkullista, maukasta ja vihreää
Sukelletaan inspiroivaan 3 ruokalajin uudenvuoden menuun, jossa on alkupaloja, pääruoka ja jälkiruoka – kaikki vegaanista ja superherkullista!
- Alkupalat x 3: Kurkkupalat hummustäytteellä, bataattisipsit ja lehtitaikinanapit karamellisoidulla sipulilla ja paistetuilla sienillä
- Pääruoka: Paahdettu juuriselleri hasselpähkinöillä, omenalla ja soijaglaseerauksella
- Jälkiruoka: Suklaamousse mangokastikkeella ja pakastekuivatuilla marjoill
Juhlavat alkupalat illan alkuun
Mikä on juhla ilman maistuvia pikkupaloja? Alkupalat ovat olennainen osa uudenvuoden juhlintaa, ja nämä kolme vegaanista reseptiä ovat sekä yksinkertaisia että maukkaita.
Resepti – Kurkkupalat hummustäytteellä
Ainesosat – Hummustahna
2 dl kuivattuja kikherneitä
3 rkl tahinia
2 rkl sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi
2–3 rkl oliiviöljyä
½ tl juustokuminaa
½ tl Himalajansuolaa
2–4 rkl vettä (säädä koostumuksen mukaan)
Valmistusohjeet
- Laita kikherneet isoon kulhoon ja peitä runsaalla vedellä. Anna liota vähintään 8 tuntia tai yön yli.
- Valuta liotusvesi pois ja huuhtele kikherneet. Keitä niitä uudessa vedessä miedolla lämmöllä noin 1–1,5 tuntia, kunnes ne ovat pehmeitä.
- Valuta keitinvesi ja anna kikherneiden jäähtyä hieman.
- Laita keitetyt kikherneet tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen yhdessä tahinin, sitruunamehun, valkosipulin, oliiviöljyn, juustokuminan ja suolan kanssa.
- Sekoita tasaiseksi tahnaksi. Lisää vettä vähitellen, kunnes saat halutun koostumuksen.
- Maista ja säädä mausteita tai sitruunamehua maun mukaan.
Ainesosat – Kurkkupalat
1 kurkku
2 dl hummusta
Silputtua ruohosipulia tai herneenversoja koristeluun
Valmistusohjeet
- Leikkaa kurkku ohuiksi pitkittäisiksi viipaleiksi ja lisää lusikallinen kermaista hummustahnaa.
- Koristele silputulla ruohosipulilla tai herneenversoilla tuomaan väriä. Täydellinen kevyt ja raikas aloitus!
Resepti – Lehtitaikinanapit karamellisoidulla sipulilla ja paistetuilla sienillä
Ainesosat
1 arkki vegaanista lehtitaikinaa
2 keltaista sipulia
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl vaahterasiirappia tai agavesiirappia
200 g herkkusieniä
Himalajansuolaa ja mustapippuria maun mukaan
Valmistusohjeet
- Hienonna sipulit ja karamellisoi ne miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat kullanruskeita ja makeita.
- Viipaloi sienet ja paista ne, kunnes ne ovat kullanruskeita ja neste on haihtunut.
- Käytä vegaanista lehtitaikinaa pohjana ja lisää päälle karamellisoitua sipulia ja kevyesti paistettuja sieniä. Paista uunissa, kunnes ne ovat kullanruskeita, ja tarjoile lämpiminä.
Resepti – Bataattisipsit
Ainesosat
2 isoa bataattia
2 rkl oliiviöljyä
1 tl Himalajansuolaa
Valmistusohjeet
- Viipaloi bataatti ohuiksi siivuiksi ja sivele niille oliiviöljyä.
- Ripottele päälle ripaus Himalajansuolaa ja paahda uunissa 200 °C:ssa, kunnes ne ovat rapeita.
- Tarjoile mausteisen dipin kera lisämausteeksi.
Pääruoka, joka varastaa huomion
Vegaanisen uudenvuoden menun pääruoan tulee olla näyttävä ja juhlava. Tämä annos yhdistää paahdettuja juureksia ja herkullisen glaseerauksen luoden pöydän kruununjalokiven.
Resepti – Paahdettu juuriselleri hasselpähkinöillä, omenalla ja soijaglaseerauksella
Ainesosat
1 kokonainen juuriselleri
2 rkl oliiviöljyä
1 tl Himalajansuolaa
1 tl mustapippuria
2 rkl soijakastiketta tai aminohappoja
1 rkl vaahterasiirappia
1 tl omenaviinietikkaa
1 vihreä, hapokas omena
50 g paahdettuja hasselpähkinöitä
Tuoretta persiljaa koristeluun
Valmistusohjeet
- Kuori kokonainen juuriselleri ja hiero siihen öljyä, suolaa ja pippuria.
- Paahda uunissa 175 °C:ssa noin 2 tuntia, kunnes se on pehmeä ja saanut kullanruskean pinnan.
- Valmista glaseeraus sekoittamalla soijakastike, vaahterasiirappi ja omenaviinietikka. Levitä glaseerausta juurisellerin päälle paiston loppuvaiheessa.
- Tarjoile hienonnetun omenan, paahdettujen hasselpähkinöiden ja tuoreen persiljan kera.
Jälkiruoka, joka kruunaa illan
Päätä juhlahetki dekadenttiin suklaamousseen, joka on yhtä elegantti kuin helppo valmistaa.
Resepti – Suklaamousse mangokastikkeella ja pakastekuivatuilla marjoilla
Ainesosat – Suklaamousse
150 g vegaanista tummaa suklaata
1 dl kikherneliemiä tai aquafabaa
Valmistusohjeet
- Sulata vegaaninen tumma suklaa ja anna jäähtyä hieman.
- Vatkaa kikherneliemi kovaksi vaahdoksi ja sekoita varovasti sulan suklaan joukkoon. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia.
Ainesosat – Mangokastike
50 g kuivattua mangoa
1–2 dl vettä
1 tl limemehua
Valmistusohjeet
- Laita kuivattu mango kulhoon ja kaada päälle 1–2 dl haaleaa vettä.
- Anna seistä noin 30 minuuttia tai kunnes mango on pehmeää.
- Valuta liotusvesi pois, mutta säästä se. Laita mango tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen yhdessä limemehun kanssa.
- Lisää hieman säästettyä liotusvettä kerrallaan, kunnes saat sileän ja kastikemaisen koostumuksen.
- Maista ja säädä limemehua tai vettä halutun maun ja koostumuksen mukaan. Kastikkeen tulee olla paksua, mutta sen on voitava kaataa suklaamoussen päälle.
Koriste
Jälkiruoan kokoaminen
- Tarjoile mousse mangokastikkeella ja viimeistele pakastekuivatuilla marjoilla tuomaan väriä ja raikkautta.
Juhli uutta vuotta makujen ja tyylin kera
Tämä vegaaninen uudenvuoden menu osoittaa, että vegaaniset ruoat voivat olla sekä tyylikkäitä että helppoja valmistaa. Näillä resepteillä olet valmis luomaan unohtumattoman illan täynnä herkullista ruokaa – loistava alku uudelle vuodelle!