
Kullankeltainen sahramicouscous – väriläiskä pääsiäispöytään
Perinteistä nykyaikaiseen ruoanlaittoon
Vegaaninen pääsiäisruoka avaa oven luovuudelle, jossa perinteet kohtaavat innovaation. Sahramicouscous on loistava esimerkki siitä, kuinka voimme omaksua ja mukauttaa perinteisiä ruokia moderniin ja tietoiseen ruoanlaittoon.
Sahrami – kullankeltainen aarre
Sahramilla on kiehtova historia, joka ulottuu yli mantereiden ja vuosisatojen. Tämä arvostettu mauste on pitkään ollut tunnettu intensiivisestä väristään, ainutlaatuisesta maustaan ja monipuolisista käyttötarkoituksistaan, aina ruoanlaitosta lääketieteeseen. Sen kyky antaa ruoille syvä, kullankeltainen sävy tekee siitä korvaamattoman monissa kulttuurisissa ruokalajeissa ja täydellisen ainesosan unohtumattoman pääsiäisaterian luomiseen.
Resepti – Kullankeltainen sahramicouscous
Ainekset
600 g myskikurpitsaa
4 dl keitettyjä kikherneitä (noin 1¾ dl kuivattuja)
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl paprikajauhetta
½ tl cayennepippuria
1 valkosipulinkynsi
Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
3 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1 sahramipussi
4 dl vettä
4 dl couscousia
Noin 150 g tuoretta pinaattia
Ripaus suolaa
1½ dl paahdettua, rouhittua mantelia
1 dl granaattiomenansiemeniä
- Valmistusohje
Poista siemenet myskikurpitsasta ja leikkaa se sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Pirskottele hieman öljyä uunivuoan pohjalle ja levitä kurpitsapalat vuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla. - Sekoita keitetyt kikherneet kulhossa oliiviöljyn, paprikajauheen, cayennepippurin, raastetun valkosipulin, suolan ja pippurin kanssa.
- Kaada kikhernesekoitus kurpitsapalojen päälle uunivuokaan ja paahda uunissa 225 asteessa noin 25 minuuttia, tai kunnes kurpitsa on täysin pehmeää ja saanut hieman väriä.
- Kuori ja silppua salottisipulit. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.
- Kuullota salottisipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä laakeassa kattilassa tai pannussa, kunnes ne alkavat saada väriä. Lisää sahrami ja anna paistua hetki, noin minuutin ajan.
- Lisää vesi ja kiehauta. Ota kattila pois liedeltä, lisää couscous ja sekoita. Peitä ja anna couscousin turvota noin 10 minuuttia.
- Kääntele tuore pinaatti couscousin joukkoon niin, että se hieman pehmenee.
- Kaada couscous tarjoiluvadille. Sekoita joukkoon puolet paahdetuista kurpitsa- ja kikhernepaloista, ja lisää loput pinnalle. Viimeistele annos paahdetulla mantelilla ja granaattiomenansiemenillä.
Luo uusia perinteitä pääsiäiseen
Tässä ruoassa historia ja nykyaika kohtaavat herkullisella tavalla. Sahramin pitkä historia ja arvostettu asema keittiössä yhdistyvät moderneihin, vegaanisiin raaka-aineisiin – tuloksena on ateria, joka on yhtä aikaa ajaton ja ajankohtainen. Se muistuttaa meitä siitä, että jopa perinteisimmät ainekset voivat herätä uudelleen eloon nykypäivän resepteissä. Nauti tästä keltaisesta ateriasta pääsiäisenä rakkaiden seurassa.