Irish Moss voidaan syödä sellaisenaan, mutta sitä voidaan käyttää myös sakeuttamisaineena esimerkiksi raaoissa leivonnaisissa.
Chondrus crispus, jota kutsutaan myös nimellä karrageenilevä, karrageenilevä, helmisammal, rustolevä, karrageenisammal, irlantilainen sammal tai vain karrageeni. Tämä on punalevä, joka kasvaa Atlantin rannikolla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Tämä Irish Moss tulee Irlannista.
Kun levää keitetään, muodostuu limaa. Se sisältää luonnollisesti karrageenia, joka on sakeuttamisaine (E407) ja vaihtoehto liivatteelle. Perinteisessä elintarviketuotannossa karrageenia käytetään lihassa, maidossa, jälkiruoissa, hilloissa ja jäätelössä. Koska heikko levämäärä voidaan huuhtoa pois, se on täydellinen vanukkaille, kermoille ja mousse-tyyppisille raa'oille jälkiruoille.
Näin voit hyödyntää irlantilaisen sammalen sakeuttavia ominaisuuksia:
- Huuhtele huolellisesti (laske noin 20 g yhtä isoa kakkua kohti).
- Laita sammal muovikulhoon, peitä vedellä, laita kansi päälle ja laita jääkaappiin.
- Levä on valmis käytettäväksi vuorokauden kuluttua, paranee 3-4 vuorokauden kuluttua, mutta säilyy jääkaapissa jopa 7 vuorokautta.
- Sekoita ilman liotusvettä halutun nesteen kanssa (noin 2 dl). Yritä saada mahdollisimman pieniä paloja.